Glycin

Ze všech pro tělo prospěšných aminokyselin je nejmenší a nejjednodušší.

Glycin je potřebný pro správně fungující trávicí systém, jelikož reguluje syntézu žluči, která napomáhá organismu trávit tuky. Tak jako většina ostatních aminokyselin, slouží glycin k tvorbě svalových tkání a energie. Je rovněž klíčová pro udržení zdravého centrálního nervového systému a trávicího systému.

Je také jednou z aminokyselin nezbytnou pro syntézu kreatinu, jenž je přímým zdrojem energie pro tvorbu a posílení svalové tkáně. Doplňky stravy s touto aminokyselinou jsou tedy zvláště vyhledávány atlety, kteří chtějí posílit svalstvo.

Další z jeho vlastností je zpomalování stárnutí, jelikož je z 1/3 tvořen kolagenem, esenciální bílkovinou, která udržuje pojivovou tkáň a pokožku pevnou a pružnou. Při nedostatku glycinu se poškozená tkáň nemůže zahojit.

Nedávné výzkumy rovněž prokázaly, že glycin má výrazný podíl na ochraně organismu před šoky způsobenými ztrátou krve.

Glycin a neurobehaviorální choroby

V centrálním nervovém systému zastává glycin spolu s taurinem a kyselinou gama-aminomáselnou funkci inhibičních neurotransmiterů, jež přenášejí nerovové impulzy. Funkcev organismu glycinu je regulovat koncentraci chloridu a draslíku. Výzkumy prováděné na pacientech trpícími neurobehaviorálními chorobami prokázaly pozitivní vliv glycinu u nemocí hyperaktivity, schizofrenie, bipolární choroby a epilepsie, u které bylo jednoznačně prokázáno, že dávky glycinu zabraňují a zmírňují záchvaty spojené s touto chorobou.

Nedostatek glycinu není běžný. U podvyživených osob, či osob trpících nemocí AIDS či rakovinou však k tomuto stavu dojít může. Projevuje se poruchami trávení, únavou a nedostatkem energie.

Mezi základní přírodní zdroje glycinu patří:

maso, ryby, mléčné výrobky, sója, špenát, kapusta, květák, zelí, dýně, banány, kiwi, okurka a fazole.

Doplňky stravy s obsahem glycinu jsou užívány na podporu paměti, při potížích s prostatou, po mrtvici a při léčbě schizofrenie, chronického únavového syndromu a hypoglykémii.