Alergie

Alergie nebo-li přesněji řečeno alergické reakce, jsou reakcemi těla v důsledku vystavení cizích částic v ovzduší, potravinách, vodě, plísních, prachu, chemikáliích, pylech a dalších látkách. Alergie mají několik hlavních příčin.

Příčiny alergií

Jednoduché vysvětlení alergie je, že s jakoukoliv látkou ve vzduchu, vodě, jídle nebo prostřednictvím fyzického kontaktu přijdeme do styku, naše tělo ji vyhodnotí jako cizí. Tělo pak produkuje protilátky, které mají za cíl látku neutralizovat nebo pomoci tělu se jí zbavit. V tomto procesu jsou činná histaminika a další, které způsobují spuštění alergických příznaků.

Často jsou příznaky alergie žádoucí z toho důvodu, že se tělo snaží zbavit cizího problematického alergenu. Například kýchání nebo kašel při nadýchání prachu jsou normální reakcí organismu.

Jsou-li však normální obranné mechanismy narušeny nebo jsou přecitlivělé, může mít reakce delší nebo přímo nepřiměřený průběh.

Příčiny alergií zahrnují většinou jeden nebo více z následujících mechanismů:

  • Slabé nadledvinky a nízká produkce kortizolu a kortizonu. Kortizol, kortizon a adrenalin tlumí alergické reakce.
  • Nadměrná propustnost buněk nebo zhoršená kvalita některých sliznic. To umožňuje cizím proteinům a dalším látkám projít do těla z nosohltanu, střev, jater a dalších míst.
  • Únava nebo stres z jakýchkoliv příčin, které ovlivňují mnoho systémů v těle, především nadledvinky.
  • Oslabené kapiláry, resp. kapilární křehkost. Zde jde o nerovnováhu mědi, nedostatek vitamínů jako je vitamin C a potřeba doplnění bioflavonoidů.
  • Obecné deficity živin a toxické kovy, jako je rtuť, olovo, kadmium a další.
  • Potravinové alergie jsou často v důsledku přítomnosti Kvasinky (Candida albicans) a dalších infekcí, které způsobují “syndrom děravého střeva“. Chemické látky v potravinách a nevhodné složení stravy také obyčejně způsobují potravinové reakce a může docházet k poškození střeva.
  • Parazitární zátěže, které způsobují lehčí dysfunkce orgánů a k tomu navíc parazité sami uvolňují do našeho těla své toxiny. Typickým iniciátorem alergií u jinak zdravého člověka je Motolice jaterní (Opisthorhis felineus).

Alergie a nadledvinky

Jeden z tělesných obranných mechanismů, které reguluje alergické reakce je uvolnění kortizonu, adrenalinu (epinefrinu) a další chemikálií z nadledvinek. Tyto chemické látky jednak působí jako prevence alergických reakcí a účastní se jich. Například, když člověk vstoupí do nemocnice s astmatem nebo bodnutím včely, často lékař dává injekci kortizonu, kortizolu a adrenalinu k zastavení alergické reakce.

Pokud nadledvinky nefungují správně, může u člověka dojít k nadměrné alergické reakci.

V případě, že mají žlázy sníženou aktivitu, nemusí produkovat dostatek hormonů v případě potřeby k vytvoření reakce anebo nejsou schopny dokončit alergickou reakci. Tento stav je u nás velmi častý. Nadledvinky jsou často nutričně vyčerpané a toxické. To může ovlivnit jejich funkci mnoha různými způsoby. Více se dočtete v tomto článku: Nadledvinky – Syndrom vyhoření.

Nadledvinky se mohou stát slabými nebo stresovanými v důsledku únavy, podvýživy, stresu, nesprávného životního stylu, negativních emocí jako starostí a strachu a toxických látek v těle. Toto je velmi častou příčinou alergií všeho druhu. Mohou zahrnovat sennou rýmu, kožní epidemii a mnoho dalších druhů alergií. Nadledvinky vyžadují celou řadu živin, včetně vitaminů A, C, E, kyselinu pantotenovou a další, které jim pomáhají v regeneraci. Nadledvinky potřebují dostatek odpočinku.

Toxické kovy a toxické chemikálie

I když nadledvinky jsou často příčinou alergií také těžké kovy a toxické chemikálie mohou samy o sobě způsobit alergické reakce. Jde často i o případy otravy jídlem. Mohou také způsobit mnoho jiných typů alergických reakcí od senné rýmy po mnohem závažnější reakce například na alergeny v lécích.

Kromě toxinů v životním prostředí, většina lidí produkuje toxiny ve střevech kvůli nedostatečné produkci trávicích šťáv nebo nesprávné výživě. Například nadměrný příjem bílkovin, které nejsou tráveny způsobuje hnilobné procesy ve střevech. Tyto procesy produkují velmi toxické látky, které jsou absorbovány do jater.

Dalším zdrojem toxicity v některých případech chronické infekce. Tyto produkují endotoxiny a/nebo exotoxiny. Způsobují akutní a chronické infekce uší, zubů, dutin a krku, průdušek a mnoho dalších. Některé z příznaků infekce mohou být ve skutečnosti reakcemi na tyto toxiny.

Neustálé reakce na všechny toxiny v těle také přispívají k vyčerpání nadledvinek, postupně, ale jistě. Tímto se dostáváme zpět ke slabým nadledvinkám.

Alergie a propustnosti (permeability) buněk (membrán)

Další příčinou alergie jsou nadměrné propustnosti střevní stěny, resp. v reálu všech buněk těla. Propustnost znamená, že toxiny mohou procházet dovnitř a ven snadněji. Jsou-li buňky příliš propustné, mohou cizí látky způsobit vážné alergie.

Tato oblast není příliš prozkoumaná, ale způsobuje také vážné alergické reakce. Deficity vápníku, hořčíku, mědi, zinku a dalších minerálů mohou způsobit právě tento problém. Nenasycené mastné kyseliny, zejména Omega 3, také hrají důležitou roli v propustnosti buněčné membrány. Bioflavonoidy, jako rutin, hespirdan, quercitin a mnoho dalších mají tendenci přispět k posílení buněčné membrány, jejich antioxidačních a dalších vlastností.

Nadměrné propustnosti buněk mají typicky lidé s rychlým spalováním. V praxi to znamená nízké hladiny vápníku a hořčíku ve vztahu k hladinám sodíku a draslíku ve vlasech. Tato skupina zahrnuje většinou velmi malé děti, mj.. Z tohoto důvodu mají malé děti často kožní reakce, jako je kopřivka, dermatitida, ekzémy a jiné kožní problémy. Mohou mít také potravinové alergie, i když to spíše může být v důsledku nadměrného propustnosti střevní stěny.

Lidé s rychlejším spalováním mají ještě další důvod pro vážnější alergické reakce. Nemají žádné nebo malé rezervy nadledvinek. To znamená, že nadledvinky neustále nadměrně produkují hormony. Zejména kortizol, který pomáhá omezit nebo dokonce zastavit alergické reakce. Pokud nastane stresující situace a neexistuje záloha proti stresoru, výsledkem může být alergická reakce. Kombinace nízké propustnosti buněk a špatné funkce nadledvinek může způsobit i smrtelné alergické reakce jako například ty, které se vyskytují u astmatických záchvatů.

Potravinové alergie

Alergické reakce na potraviny jsou velmi časté a mohou mít různé příčiny. Již jsme hovořili o nevyvážených nadledvinkách, nadměrné propustnosti buněk a přítomnosti toxinů. Nicméně, potravinové alergie existují ve velké míře samozřejmě díky živinám samotným nebo jiných chemikáliích v potravinách. Obsah živin v samotných potravinách může v některých případech vážně destabilizovat chemii těla, což vede k silným alergickým reakcím.

Nejběžnějším příkladem může být konzumace cukru. Cukr snižuje hladiny vápníku, dočasně zvyšuje inzulín a klade zvláštní nároky na nadledvinky. To vyvolává mnoho vedlejších účinků. Kombinace těchto účinků u některých lidí způsobuje závažné reakce, které mohou mít vliv na chování, objevují se kožní vyrážky, zánětlivé procesy, infekce a mnohé další.

Dalším běžným příkladem je alergická reakce na mléko. Tělo nemůže strávit laktózu nebo mléčný cukr. V důsledku toho dochází k fermentaci a ta způsobuje další nežádoucí chemické reakce, které znamenají křeče, v horším případě i deprese.

Dalším běžným příkladem jsou reakce na potravinářská barviva, přísady, konzervační látky a jiné cizí toxické látky, které můžeme nalézt v mnoha “prefabrikovaných” jídlech dnes. Např. reakce na MSG (Glutamát sodný), který je stále velmi běžně používán, způsobuje nevolnosti a bolest hlavy.

Negativní reakce na jídlo může vzniknout ale jen i díky obsahu živin v potravinách. Například vysoký obsah mědi, např. v čokoládě se může nepříznivě projevit na chemické rovnováze těla. Naproti tomu lidé, kteří touto disbalancí ovlivněni nejsou se mohou dokonce cítit lépe, protože dostávají nutné živiny, které zrovna tato potravina obsahuje.

Další příčinou negativních potravinových reakcí je také:

  • nutkání jíst, když je člověk rozrušený nebo unavený
  • nedostatečné žvýkání potravy
  • pití přílišného množství tekutin během jídla, což ředí žaludeční kyseliny
  • hltání jídla
  • přejídání se a jiné špatné stravovací návyky.

Jídlo, které je převařené nebo nedostatečně uvařené, může také vyvolat reakce nejen u citlivých osob. To platí zejména při stravování v restauracích nebo fast foodech. Nikdy nevíme, jaký je původ potravin, které byly použity při přípravě, kdo s nimi přišel do styku a zda s nimi bylo zacházeno hygienicky. Většinou alespoň jedna z těchto složek neodpovídá ideálu.

Potravinové reakce v sobě mohou skrývat celou řadu příznaků. Mnozí z nich mají co do činění s žaludečními nebo střevními potížemi, dále zahrnují bolesti hlavy, únavu, depresi, křeče, bolesti v kloubech, vyrážky a další.

Pokud se již špatně cítíme, je potřeba vystoupit ze začarovaného kruhu, ve kterém se často vyskytuje porucha trávení, která způsobuje sníženou schopnost vstřebávání živin, což způsobuje ještě horší problémy s trávením. Několik let vyvážené stravy s doplňky jako jsou vitamíny a minerály má ale každopádně šanci zvrátit tento sestupný cyklus. V této souvislosti musíme myslet i na pravidelnou detoxikaci, očistu a nápravu životního stylu.

Alergie nervového systému a mozku

Zajímavými typy alergií jsou ty, které mají vliv na činnosti mozku a centrálního nervového systému. Mohou být způsobeny téměř čímkoliv od potravin přes pyl, prach, plísně, chemikálie a jiné látky, ale typicky  jde o těžké kovy. V posledním případě je pak často mylně diagnostikována Parkinsonsonova choroba, ačkoliv jde o pouhou kontaminaci těžkými kovy.

Typicky se však vyskytují deprese, úzkosti, podrážděnosti nebo dokonce i násilí při vystavení problematickým látkám. Další příznaky mohou zahrnovat obrovskou únavu nebo jiné neurologické symptomy jako brnění, mravenčení, bolesti hlavy a další. Mozkové a nervové alergie mohou dokonce způsobit i psychózu a schizofrenní poruchy.

U mozkových a nervových alergií je potřeba postupovat stejně jako s jakýmkoli jiným typem alergie, a to tak, že se v první řadě začne s odstraněním vlivů způsobujících kontaminace, dále detoxikací kontaminací z těla a pracuje se na obnově tělesného zdraví a postupné regeneraci. Rozhodně nejde o rychlý proces, ale alergie vždy odezní a tělo má tak šanci se uzdravit.

Co s alergií – léčba alergie

Konvenční léčba alergie nebo-li symptomatická léčba moderními antihistaminiky a novějšími léky, které mohou potlačit příznaky alergie, je velmi populární. Nicméně, se tím neřeší hlubší příčina a vedlejší účinky jsou dlouhodobě škodlivé. V každém případě je rozumné vyhnout se dlouhodobému užívání kortizonu. Obecně platí, že konvenční léčba je neúčinná a jen tlumí potíže. Největším omylem 20. století jsou vakcíny což platí obecně, nejen pro alergie.

Nutriční prostředky nebo-li jednoduché výživové prostředky, které pomáhají tlumit alergie, ke kterým patří včelí pyl, mangan, vitamin C, vitamin A, bioflavonoidy, esenciální mastné kyseliny a byliny jako je např. kopřiva. Tyto doplňky pomáhají mj. posilovat nadledvinky, snižují permeabilitu buněk nebo fungují také jako antihistaminika.

Snížení stresu. Snížení stresu obvykle pomáhá tlumit alergie. Stres může pocházet z mnoha zdrojů zevnitř i zvenčí lidského těla. Když dosáhne určité úrovně, nemohou nadledvinky již správně fungovat a alergie je výsledkem. Z tohoto důvodu může být jakákoli léčba nebo činnost, která snižuje náš stres velmi pozitivním krokem ke tlumení alergií.

Životní styl. Přiměřený odpočinek a spánek jsou velmi důležité. Většina alergiků je unavená. Únava má často spojitost s nedostatečností nadledvinek. Relaxace a odpočinku v čistém prostředí (přírodě) pomáhá snižovat stres a únavu.

Lehké cvičení a hluboké dýchání může být také užitečné. Nadměrné cvičení oslabuje nadledvinky a může zhoršit alergii nebo vyvolat zátěž vedoucí k astmatickým potížím.

Emoce na nás mají velice silný vliv, zejména se také rychle projeví na alergických reakcích a zánětlivých procesech těla. Strach, hněv a další negativní emoce zvyšují stres. Pozitivní, inspirující a povznášející myšlenky stres snižují.

Chronické kvasinkové infekce způsobené Candidou albicans, infekce zubů, uší a dutin a další infekce, které oslabují tělo, musí být odstraněny, aby se zastavily některé alergické reakce.

Odstranění alergických potraviny z jídelníčku často velice pomůže při boji s alergiemi. Nejčastějšími viníky jsou pšenice, kravské mléko, mléčné výrobky a cukr ve všech podobách. Sladké nápoje často obsahují cukry, které narušují přirozenou hladinu cukru v krvi a oslabují nadledvinky.

Detoxikace. Detoxikace je klíčovým bodem na cestě ke kompletnímu uzdravení. Projděte si pečlivě celou sekci Detoxikace a aplikujte metody pravidelně.

Kompletní regenerace těla a stavba nových základů

Kompletní program péče o zdraví od změny životního stylu, přes detoxikaci, správnou výživu a cvičení je nejlepší způsob, jak skončit s alergiemi nadobro.

Práce na stavbě nových základů našeho zdraví vyžaduje mnoho práce a času, ale když se to udělá správně, poskytuje dlouhodobé výsledky. Nabízí také mnoho zdravější “vedlejší účinky”, jako je zvýšení životní energie a odolnost vůči mnoha nemocem.

Cílem kompletní regenerace těla a stavby nových základů je doplnit až čtyřicet různých živin, zlepšení krevního oběhu, snížení zatěže toxickými látkami, těžkými kovy a odstranění chronických infekcí. Vyvážení činnost nadledvinek a správné funkce štíté žlázy, které produkují protizánětlivé (anti-alergické) kortikosteroidy.

Trávicí systém a také játra obvykle potřebují posílit. Toxické látky a těžké kovy musí být nahrazeny fyziologickými minerály a enzymy. Detoxikace může zahrnovat i pravidelné používání sauny, správný pitný režim a vyrovnání acidobazické rovnováhy, dále denní cvičení pro zvýšení aktivity životně důležitých orgánů. Jiné, zejména přírodní terapie mohou být také potřeba pro strukturální a energetickou rovnováhu.