Vitamín B9 (Kyselina listová)

Kyselina listová napomáhá buněčnému dělení, podporuje růst plodu v době těhotenství a chrání před vrozenými nervovými vadami. Je rovněž účinná při prevenci proti srdečním chorobám. Velkou zásobárnou kyseliny listové je listová zelenina, avokádo, červená řepa, pomerančová šťáva, fazole a játra.

Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B9 patří:

avokádo, červená řepa, pomerančová šťáva, fazole, špenát, chřest, čočka, játra.

Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu B9:

Dospělí

muži = 150 – 200 μg;

ženy = 150 – 200 μg; těhotné = 400 – 600 μg; kojící= 280 μg;

Děti

7 – 10 let = 100 μg;

4 – 6 let = 75 μg;

1 – 3 roky: 25 – 50 μg.