Fenylalanin

Fenylalanin je výchozí látkou tyrosinu, se kterým se podílí na tvorbě adrenalinu. Adrenalin se dále přetváří na sloučeninu, jež zvyšuje aktivitu mysli a zlepšuje paměť.

Fenylalanin rovněž zvyšuje odolnost vůči stresu, duševní a sexuální výkonnost a uvolňuje hormony, které tlumí chuť k jídlu. Lze jej použít jako analgetikum, tedy k tlumení bolestí, zvláště bolestí zad, hlavy a bolestí v období před menstruací a menopauzy.

Užívá se rovněž ke zmírnění depresí, při zánětech, roztroušené skleróze a Parkinsonově chorobě.

U dětí, kterým se nedostává enzym potřebný k přeměně fenylalaninu na tyrosin, může dojít k vážné chorobě zvané fenylketonurie, při které dochází k nadměrnému zvyšování hladiny této aminokyseliny, což, v případě, že není choroba léčena do tří týdnů věku, vede k vážné a nevratné mentální retardaci. Z tohoto důvodu byl v roce 1975 v České republice zaveden povinný novorozenecký screening.

Nedávné výzkumy prokázaly, že fenylalanin pomáhá léčit chronické bolesti, snižuje potíže s chůzí, ztuhlost, potíže s mluvením a depresivní stavy provázející Parkinsonovu chorobu.

Fenylalanin je esenciální aminokyselina, tedy přijímaná z potravy.

Nedostatek této aminokyseliny se může projevit dezorientací, depresivními stavy, zhoršenou pamětí a změnami v chování.

Mezi základní přírodní zdroje fenylalaninu patří:

čokoláda, sýry, ořechy (hlavně mandle), kvasnice, maso, ryby a vejce

Doporučená denní dávka fenylalaninu:

1–2 g denně. U starších osob je potřeba vyšší. Osobám trpícím potížemi s vysokým krevním tlakem, osobám s výskytem nádoru, těhotným a kojícím ženám nedoporučujeme tuto aminokyselinu užívat. Stejně tak osobám s onemocněním jater a ledvin. V každém případě doporučujeme před užíváním větších dávek konzultaci s lékařem.