Isoleucin

Tato esenciální aminokyselina s rozvětveným řetězcem (vstřebává se přímo do svalů) je běžně spojována se zvýšenou odolností a hojení svalových tkání, je proto doporučována atletům, kulturistům a dalším, kteří podstupují větší fyzickou námahu a kteří chtějí zvětšit objem své svalové hmoty. Skupina aminokyselin s rozvětveným řetězcem (isoleucin, leucin a valin) tvoří skoro 70 % všech aminokyselin v bílkovinách přítomných v lidském organismu.

Isoleucin se podílí na syntéze hemoglobinu a regulaci cukru v krvi a celkové energie v těle. Napomáhá hojení tkání po zranění nebo po operaci.

Konzumace isoleucinu může podpořit tvorbu bílkovin ve svalových tkáních u těch osob, které trpí ztrátou bílkovin ve svalové hmotě.

Isoleucin se v játrech transformuje na glukózu, čímž se podílí na regulaci hladiny cukru v krvi.

Při nedostatečném množství isoleucinu v krvi začne organismus čerpat ze zásob uložených ve svalové hmotě, čímž způsobí ochabování svalstva.

Mezi základní přírodní zdroje isoleucinu patří:

hovězí maso, kuřecí maso, vejce, ořechy (kromě burských), hrách, vlašské ořechy, rýže, avokádo, papája, olivy, jedlé kaštany či slunečnicová semena.