Valin

Valin se řadí mezi esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (vstřebávají se přímo do svalů), jež se do těla dostávají pomocí stravy. Skupina aminokyselin s rozvětveným řetězcem (valin, leucin a isoleucin) tvoří skoro 70 % všech aminokyselin v bílkovinách přítomných v lidském organismu.

Valin zajišťuje hladký chod centrálního nervového systému a kognitivních (poznávacích) funkcí.

Je nezbytný pro syntézu bílkovin a správný metabolismus. Zabraňuje rozkladu svalových tkání, jelikož jim dodává zvýšené dávky glukózy. Tím rovněž podporuje jejich růst a obnovu. Je proto zvláště vhodný pro osoby se zvýšenou fyzickou zátěží.

Pomáhá při potížích s nespavostí a nervozitě a udržuje správný chod imunitního systému.

Tato aminokyselina není syntetizována v játrech, ale ve svalech.

Valin je esenciální aminokyselina, které tělo přijímá výhradně v potravě.

Při nedostatečném množství valinu (a ostatních aminokyselin s rozvětveným řetězcem) v krvi začne organismus čerpat ze zásob uložených ve svalové hmotě, čímž způsobí ochabování svalstva.

Mezi základní přírodní zdroje valinu patří:

drůbeží maso, mléčné výrobky, vejce, rybí maso, rýže, hrách, kozí sýry, fazole, listová zelenina, čočka,

Doporučená denní dávka valinu:

10 g denně. Množství se však u jednotlivých osob může lišit.