Vitamin E (tokoferol)

Vitamín E je nejdůležitější antioxidant v těle. Jako takový chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému.

V organismu se stává součástí membrán, kde působí v první linii obrany proti peroxidaci polyenových kyselin biologických membrán. K peroxidaci nenasycené mastné kyseliny dochází po reakci s volným radikálem, který napadne dvojnou vazbu mastné kyseliny Důležitou vlastností radikálových reakcí je to, že jsou řetězové – bez obranných mechanismů by brzy došlo k výraznému narušení membrány a narušení nebo ztrátě funkce, která by mohla vést k nevratnému poškození buňky nebo k jejímu zničení. Nejvíce se vyskytuje v membránách buněk, které jsou vystavené působení kyslíku, v dýchacím systému a také v membránách červených krvinek.

Ovlivňuje tvorbu červených krvinek, účastní se obnovy a růstu svalové hmoty a dalších tkání; mohl by snižovat výskyt srdečních a cévních akutních příhod (infarkt, mrtvice); patří k látkám (spolu s vitaminem C, selenem a zinkem), které působí proti volným radikálům v těle).

Mezi základní přírodní zdroje vitamínu D patří:

obilné klíčky, olej ze semínek slunečnice, kukuřice, soji, chřest, řepa, celer, zelí.

Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu D:

Dospělí

muži = 10 mg;

ženy = 8 mg; těhotné = 10 mg;

Děti

11 – 14 let = 8 mg;

7 – 10 let = 7 mg;

4 – 6 let = 6 mg;

1 – 3 let = 5 mg.