Kyselina asparagová

Tato neesenciální kyselina hraje hlavní roli při látkové přeměně v organismu. Je součástí močovinového cyklu a podílí se na tvorbě purinů, pyrimidinů, karnosinu a anserinu. Je důležitá pro udržení zdravé mozkové a nervové činnosti. Je nenahraditelná při správném fungování RNA a DNA a je rovněž důležitým prvkem při průběhu Citrátového cyklu, během kterého se uvolňují pro organismus klíčové látky a tvoří se další aminokyseliny.

Kyselina asparagová je neesenciální kyselina, což znamená, že lidské tělo je schopno si ji samo vytvořit.

Užívá při léčbě chronické únavy, jelikož hraje klíčovou roli při tvorbě buněčné energie v organismu. Podporuje přenos minerálů na úroveň buněk, jež jsou nezbytné pro tvorbu zdravé RNA a DNA.

Mezi další funkce této aminokyseliny patří podpora imunitního systému, na které se kyselina asparagová podílí tak, že stimuluje produkcí protilátek.

Kyselina asparagová se užívá v případech potřeby zvýšené pozornosti, zvyšuje totiž koncentraci koenzymu NADH v mozku. To vede k povzbuzení produkce chemických látek potřebných ke zdravým duševním pochodům.

V neposlední řadě se kyselině asparagové přisuzována důležitost při odstraňování toxinů, zvláště amoniaku, jenž narušuje játra, mozek a nervový systém.

U osob s poruchami příjmu potravy či podvýživou může nedostatek kyseliny asparagové způsobit extrémní únavu či stavy deprese.

Mezi základní přírodní zdroje kyseliny asparagové patří:

mléčné výrobky, hovězí a drůbeží maso, melasa a cukrová třtina.